Echipamente de stripare, nitro denitro

Pe lista preocuparilor pentru cresterea calitatii vietii se afla si reducerea cantitatii de nitrati pe care o eliberam in natura.O solutie in acest sens o reprezinta tratarea digestatului ramas in urma producerii de biogaz in fermentatoare prin procedeul de stripare.Este un procedeu chimico-termic in urma caruia se reduce continutul de azot din digestat de pana la 4 ori,astfel incit produsul poate fi imprastiat pe camp imediat,nemaifiind necesara depozitarea lui in lagune pe perioade indelungate.

Īncarcarea cu nutrienti a terenurilor agricole este stabilita prin lege, in majoritatea tarilor europene, in scopul evitarii poluarii ca urmare a cresterii intensive a animalelor īn ferme.

Normele europene - pe care tara noastra trebuie sa le respecte(91/676/EEC nitrati) - stabilesc ca si cantitate maxima permisa cantitatea de 170 kgN/ha/an.

Aplicarea digestatului ca īngrasamānt trebuie facuta pe baza unui plan de fertilizare. Acesta trebuie elaborat pentru fiecare parcela agricola in parte, in functie de tipul culturii, productia planificata, procentul anticipat al utilizarii nutrientilor din digestat, tipul solului (textura, structura, calitatea, pH-ul), rezerva existenta de macro- si micronutrienti, conditiile precedente culturii si cele de irigatie, precum si in functie de zona geografica.

Instalatiile pe care le comercializam realizeaza aceste deziderate:

  • Reducerea nivelului de azot din digestat, din deseurile din agricultura si zootehnie si utlizarea ulterioara a acestora ca si ingrasamant
  • Optimizarea costurilor cu neutralizarea deseurilor animale si agricole
  • Rationalizarea energiei termice si electrice folosite
  • Respectarea normelor privind poluarea si protectia mediului

STRIPAREA este un procedeu prin care se poate reduce cantitatea de azot din dejectiile provenite de la ferme de animale sau din digestatul provenit de la instalatii de producere a biogazului.Este un procedeu chimic si implica consum de energie termica(caldura).

Din acest motiv procedeul poate fi utilizat in cazul instalatiilor de producere a biogazului pentru ca in urma procesului de ardere a biogazului in motoare termice se obtine si agentul termic necesar procesului de stripare.

In urma reactiilor termo-chimice care au loc ininstalatie intre digestat, soda si acid sulfuric, are loc reducerea cantitatii de azot de la 80 % la cca 20 %, rezultand practic un ingrasamint chimic ce poate fi administrat direct pe camp-sulfat de amoniu.

Compostul scade separand aerul de amoniac cu pana la un procent cuprins intre 70 si 90 % . In acest proces se absoarbe acidul sulfuric intr-un scrubber si se produce sulfat de amoniu. Agregatul este compus din 2 parti principale : prima parte include separarea amoniacului de aer si a doua absorbtia amoniacului ramas. Materialul rezultat se utilizeaza ulterior ca si ingrasamant.